APB-databases of Phil-webservices

28 MRT. 2024

Er zijn verschillende overwegingen die meespelen bij de keuze tussen een traditionele database en webservices, afhankelijk van de specifieke behoeften en context van een project. Hieronder geven wij u een overzicht:

Waarom kiezen voor een traditionele database?

  • Bij frequent ophalen en bijwerken van gegevens kan een database efficiënter zijn dan herhaaldelijk gebruik van webservices.
  • Een lokale database blijft functioneren, zelfs zonder tijdelijke verbinding met externe services, wat cruciaal is voor toepassingen die offline moeten kunnen werken, zoals bij huisbezoeken.
  • Het koppelen van andere databronnen aan een lokale database kan extra functionaliteit toevoegen aan het gebruik van gegevens.
  • Het gebruik van webservices brengt extra kosten met zich mee vanwege het aantal calls. Door een lokale database te gebruiken, kan de afhankelijkheid van externe diensten worden verminderd en kunnen kosten worden beperkt.

Waarom verdienen webservices soms de voorkeur boven een traditionele database?

  • Webservices faciliteren communicatie tussen verschillende platformen en technologieën, waardoor systemen kunnen samenwerken, zelfs als ze ontwikkeld zijn met verschillende programmeertalen of frameworks. Dit vergroot de interoperabiliteit en maakt het gemakkelijker om nieuwe systemen toe te voegen aan een bestaande architectuur.
  • Webservices kunnen geleidelijk nieuwe functionaliteiten uitrollen en voldoen daarmee aan groeiende vereisten.
  • Webservices kunnen als afzonderlijke modules worden ontwikkeld, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden aangepast of uitgebreid zonder de hele infrastructuur te moeten wijzigen. Dit maakt het toevoegen van bijvoorbeeld complexe wetenschappelijke algoritmes, zoals interactie-analyse of contra-indicaties, eenvoudiger.
  • Het gebruik van webservices verlicht de last van het beheer en onderhoud van infrastructuur voor ontwikkelaars en organisaties, wat kan leiden tot kostenbesparingen en hogere operationele efficiëntie.

Beide benaderingen hebben hun sterke punten en kunnen elkaar aanvullen. Het is daarom belangrijk om bij de keuze rekening te houden met de specifieke vereisten en doelstellingen van uw project. 

U kunt altijd rekenen op onze ondersteuning en expertise bij het maken van uw keuze!

Karin Haelvoet

Solutions Development Manager

Recent

Toon alle
De SAM-gegevens beschikbaar via webservice

APB biedt dagelijkse SAMpublication via webservice aan voor gebruikers van het Tarief voor Ziekenhuizen en het Tarief der Farmaceutische Producten.

APB-databases of Phil-webservices

Er zijn verschillende overwegingen die meespelen bij de keuze tussen een traditionele database en webservices, afhankelijk van de specifieke behoeften en context van een project. Hieronder geven wij u een overzicht:

Veilig gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap

Wordt u in de praktijk wel eens geconfronteerd met vragen van patiënten over geneesmiddelen en zwangerschap? Phil bevat een schat aan actuele informatie over dit onderwerp.