Tarief der Farmaceutische Producten

04 SEP. 2023

Het aantal geneesmiddelen op de markt blijft maar groeien, en ook andere producten die afgeleverd kunnen worden in de apotheek groeien met de dag in aantal. Wij ontwikkelden een databank die dient als referentie om een precies en compleet overzicht te hebben van dat enorme assortiment.

Onze databank, het Tarief der Farmaceutische Producten, de referentie in ons land, biedt onmiddellijke toegang tot alle informatie voor de aflevering en, indien het geval, de terugbetaling van alle producten die in de apotheek verkrijgbaar zijn. Dat zijn onder andere: 

  • Geneesmiddelen 
  • Medische hulpmiddelen 
  • Voedingssupplementen 
  • Biociden 
  • Diergeneeskundige producten 
  • Producten van parafarmacie (verzorging, cosmetica, baby …) 
  • Etc. 

In totaal zijn meer dan 350.000 producten opgenomen in deze databank, die overigens aan de basis ligt van de CNK-code die voor ieder product verkrijgbaar in de Belgische apotheek uniek wordt aangemaakt. Het Tarief der Farmaceutische Producten bewaart ook informatie over producten die niet meer worden gecommercialiseerd. 

Beschikbare gegevens 

Het Tarief der Farmaceutische Producten bevat alle administratieve, prijs- en reglementaire informatie die nuttig is in de apotheekpraktijk: 

  • Alle administratieve en reglementaire gegevens (marktstatus, categorie, doping, bewaring, verpakking …) 
  • De prijsinformatie (binnen het wettelijk kader: maximumprijzen voor farmaceutische specialiteiten, indicatieve prijzen voor niet-geneesmiddelen) 
  • De terugbetalingsvoorwaarden (inclusief speciale regelingen, specifieke voorwaarden voor bepaalde productcategorieën en specifieke reglementering – IVM, tarifering per eenheid in woonzorgcentra …)

 

De gegevens in onze databank Tarief der Farmaceutische Producten worden geregistreerd naargelang het type informatie (administratieve gegevens, prijsinformatie, terugbetalingsmodaliteiten) in verschillende folders in TXT formaat (ASCII code). Die structurering van gegevens biedt uitgebreide aanpassingsmogelijkheden. Zo kunnen data gemakkelijk geïntegreerd worden in alle applicaties of als specifieke datasets uit verschillende databanken gecombineerd worden, al naargelang uw noden. 

Elke twee weken worden de geüpdatete folders met het Tarief der Farmaceutische Producten u ter beschikking gesteld via onze ftp-server. Daarop vindt u tevens de nodige technische documenten en relevante nieuwsberichten. Iedere update wordt overigens ook via e-mail gecommuniceerd.  

Karin Haelvoet

Solutions Development Manager

Recent

Toon alle
De SAM-gegevens beschikbaar via webservice

APB biedt dagelijkse SAMpublication via webservice aan voor gebruikers van het Tarief voor Ziekenhuizen en het Tarief der Farmaceutische Producten.

APB-databases of Phil-webservices

Er zijn verschillende overwegingen die meespelen bij de keuze tussen een traditionele database en webservices, afhankelijk van de specifieke behoeften en context van een project. Hieronder geven wij u een overzicht:

Veilig gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap

Wordt u in de praktijk wel eens geconfronteerd met vragen van patiënten over geneesmiddelen en zwangerschap? Phil bevat een schat aan actuele informatie over dit onderwerp.