Phil praktisch: hulpstoffen met erkende werking

19 JAN. 2024

Een module waarin u alternatieve specialiteiten kan opzoeken wanneer een farmaceutisch product hulpstoffen met erkende werking bevat. U ontdekt het in Phil!

In het navigatiemenu, links in de interface, klikt u op het vierde icoontje (1). De module ‘Hulpstoffen met erkende werking’ verschijnt meteen op uw scherm. U kunt er een opzoeking uitvoeren op Categorie (geneesmiddelen met of zonder tarwezetmeel, suiker, ethanol, benzalkoniumchloride, lactose) (1A), op CNK-nummer of op naam van het product (1B), ofwel op basis van de resultaten van recente opzoekingen (1C).  

Hulpstoffen Met Erkende Werking 1 Nl With Numbers

Van zodra u een product invult of selecteert, wordt de volledige samenstelling ervan weergegeven. Als het product hulpstoffen met erkende werking bevat, kan u alternatieven opzoeken. 

We schetsen hieronder een (fictief) scenario in een ziekenhuisomgeving
Een patiënt moet bijvoorbeeld een operatieve routine-ingreep ondergaan in het ziekenhuis, maar bij opname vertoont hij uitdrukkelijke angstsymptomen. Er wordt besloten een pre-operatieve ‘tranquilizer’ toe te dienen, bijv. Serenase® (lorazepam). De patiënt blijkt echter lactose- én glutenintolerant te zijn. Het glutengehalte in Serenase® lijkt in dit geval in orde te zijn, maar men zal toch een lactosevrij alternatief moeten zoeken (2)

Hulpstoffen Met Erkende Werking 2 Nl With Numbers

Wanneer u op ‘Alternatieven zoeken’ (3) klikt, krijgt u een overzicht van lactosevrije specialiteiten te zien. In bovenvermeld  scenario kan bijv. Temesta Expidet® lyophilisaat voor oraal gebruik (4) een geschikt alternatief zijn. Met een aantal filterparameters kunt u uw keuzemogelijkheden nog verder verfijnen (5).

Hulpstoffen Met Erkende Werking 3 Nl With Numbers

Recent

Toon alle
Phil Praktisch: toegang tot RenAdaptor®

Raadpleeg via Phil de juiste dosisaanpassingen bij nier- en leverinsufficiëntie met RenAdaptor®, een databank ontwikkeld door experts van het CHR de la Citadelle-ziekenhuis in Luik.

Veilig gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap

Wordt u in de praktijk wel eens geconfronteerd met vragen van patiënten over geneesmiddelen en zwangerschap? Phil bevat een schat aan actuele informatie over dit onderwerp.

Phil praktisch: sleutelwoordteksten

De sleutelwoordteksten uit onze DelphiCare-databank staan nu ook in Phil. De apotheker beschikt zo over praktisch materiaal om af te drukken en te gebruiken in de apotheek!